221 East Indianola Avenue Phoenix, AZ 85012

(602) 899-1099 contact@resetstudios.com

Material Sensibility: Jewel Box Villa

Jewel-Box-by-design-paradigms-14 Jewel-Box-by-design-paradigms-7

The architects maximized the use of the long and narrow lot by splitting the building’s main volume into different levels with an outer shell structure topped with a hipped roof. Its shell takes up most of the heat-gain during the hottest hours of the day, while the transparent western facade lets the natural light penetrate the structure and activate a heat sink wall. Vertical PVC shades protect the western facade and follow the path of the sun.

Read more: Jewel Box Villa takes energy-efficient green homes to a hip new level in Switzerland Jewel Box by design paradigms – Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building

2 thoughts on “Material Sensibility: Jewel Box Villa”

  1. The wall plantings remind me of Prof. Harker’s astro turf covered Crystal house project that I made a model of for him… I still get a twitch in my eye when I think of that project. Very interesting use of materials, texture and massing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *